thurah
Forside
Ny bog!Udgivelsesdato
15. september 2020
Thomas Thurah
Blog om litteratur

Petras tunge
Et essay om litteratur og forandring (Gyldendal, 1997)

Petras tunge er et essay om noget af den litteratur, der skrives i Europa i disse år. En litteratur, der bliver til, mens eftertidens revisorer fører en ny sandhed til protokols, og mens Europa står midt i et uforudsigeligt opbrud.
Bogen handler også om nogle af de europæiske hovedstæder, små og store metropoler, hvor historien har sat sig tydelige spor og endnu gør det for magtfuldt og tilsyneladende tvivlløst at bevidne en ny tingenes orden. Litteraturen skrives af bl.a. Martin Amis, Hanif Kureishi, Marcel Beyer, Günter Grass, Milan Kundera, Cees Nooteboom, Aldo Busi, Claudio Magris og Imre Kertész. Blandt de europæiske hovedstæder, der fortælles fra, er Berlin, Budapest, London, Bruxelles, Rom og Athen.
Petras tunge er en bog om i dag, om europæernes fælles nutid. Men den er også forfatterens forsøg på for sig selv at finde ud af, hvad et menneske har at holde sig til - hvilke sandheder, hvilket ansvar?

Pressen skrev:
”Thomas Thurah er en rejsefører, der har noget at byde på. Et signalement i få streger eller en udvalgt scene, og straks står bøgerne levende for læserne, de ofte store og komplicerede romaner, han viser rundt i. En julekrybbe på Peterspladsen eller en tigger i Bruxelles, og de byer han opsøger bliver lige så levende som bøgerne. Begge dele bliver til tegn for en tid. Det, Thurah søger, er ’æstetiske vidnesbyrd om det politiske’. (…) Et lysende essay”
Thomas Bredsdorff, Politiken

”Petras tunge er en velturneret kærlighedserklæring til den dobbelttydige og genstridige litteratur. Bogens synspunkter er provisoriske, som Europas nutid jo er det. Men de bidrager til at gøre verden større.”
Søren Schou, Weekendavisen

Fiktion

Litteratur

Thomas
Thurah

Nonfiktion

Læreruddannelsen

Billeder